Популарни постови

петак, 1. април 2011.

МОЛИТВА СВ. ЦАРУ-МУЧЕНИКУ НИКОЛАЈУ II

О свети мукотрпче, царе-мучениче Николаје, као помазаника Свога изабра те Господ да милостиво и праведно судиш народу своме и да будеш чувар царства православног.
Царско си ово служење и старање о душама са страхом Божјим обављао. Испитујући те, као злато у огњу, горке скрби Господ на тебе попусти, а после свега и лишење царскога престола и смрт мученичку посла ти. Све ово кротко претрпевши као истински Христов раб, наслађујеш се сада вишњом славом крај престола Цара свију, скупа са светим мученицима: светом царицом Александром, светим чедом царевићем Алексејем, светим царевнама Олгом, Татјаном, Маријом и Анастасијом, и са верним слугама твојим, и са светом мученицом кнегињом Јелисаветом и свим царским мученицима и светом мученицом Варваром.*
Но, пошто имаш велику смелост пред Царем Христом, ради Кога са свима твојима ти пострада, моли се Господу да опрости народу грех и избави страдалну земљу руску од љутих безбожника, страдалну због греха наших и одступништва Господом допуштеног, и да подигне престо царева православних, да нам опрости грехе наше и да упути пут наш на сваку врлину, да стекнемо смирење, кроткост и љубав коју ови мученици пројавише, да се удостојимо небеског Царства и да тамо скупа с тобом и свим светим новомученицима и исповедницима руским прославимо Оца и Сина и Светога Духа, сада и свагда и у векове векова. Амин.

ТРОПАР (Глас 5) СВ. НОВОМУЧЕНИКУ ЦАРУ НИКОЛАЈУ II
Царства земаљског лишење, окове и страдања многолика претрпео јеси, сведочећи Христа до саме смрти од богобораца, мукотрпче велики, боговенчани царе Николаје. Стога мученичким венцем на небесима са царицом, чедима и слугама твојим овенча те Христос Бог, Кога моли да помилује земљу руску и спаси душе наше.

КОНДАК (Глас 6) СВ. НОВОМУЧЕНИКУ ЦАРУ НИКОЛАЈУ II

Надежда укрепи цара мученика, с царицом, чедима и слугама његовим; надежда их у љубави Твојој окрили, будући им покој наговестивши. Њиховим молитвама, Господе, помилуј нас!