Популарни постови

среда, 02. мај 2012.

МАЛИ ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВЕНИК (издање Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве)


МАЛИ МОЛИТВЕНИК, приручна је књига основних молитава за децу и почетнике у православној вери, које треба читати у току дана да се молитвом духовно снаже и уносе мир у душу.
Шта је молитва, какав је њен смисао и значај за духовни живот хришћанина, сазнајемо најбоље из речи и примера Исуса Христа. Из Еванђеља се види да се Он често молио и остајао по целу ноћ у молитви (Лука 6,12; 5,16; Матеј 26,39; Јован 7,1). Кад се на једном месту молио и престао, на молбу једног од својих ученика да их научи како да се моле, Господ им изрече превасходну молитву - Оче наш, која је пример и углед свију молитава. И апостолима и свима верним указује како треба да се постојано моле и не клону (Лука 18,1-7), као и то да молитва њихова не буде лицемрна, него искрена (Матеј 6,5-7).
Још нас поучава да се молимо појединачно, насамо у својој соби (Матеј 6,6), али да је такође потребно молити се заједнички, особито у храму, са другом браћом у вери, на заједничком богослужењу, особито Светој литургији, јер каже: Где су два или три сабрана у моје име, онде сам и ја међу њима (Матеј 18,20). Потребна су нам оба начина молитве, једна се другом не може заменити.
Молитва Господа Исуса Бога Оцу, као и молитва Оче наш, упућују нас на то да је наша молитва обраћање, разговор нас као деце са оцем нашим небеским, као што бива и у породици на земљи. Жалосна је породица у којој се син или кћи не обраћају оцу и мајци, немају шта да им кажу, да их замоле, да им захвале за оно што су за њих учинили и чине. Исто тако, ако отац и мајка немају шта да кажу, упуте и посаветују сина или кћер, рђави су то и родитељи и деца.
У свом духовном животу, ми се обраћамо Оцу нашем небеском молитвама којих има три врсте. У једнима прослављамо Бога због Његове моћи, доброте и љубави. Друге су молитве захвалности Њему за она добра која нам је чинио и чини. Треће су молитве у којима му се обраћамо за наше телесне и духовне потребе. Бог се пак нама обраћа у Светом писму, као и поуком преко светих људи, црквених чинова и песама.
У духовном животу, као што бива и у телесном, треба се држати начела поступности, ићи постепено, налагати лакше, па кад се ојача теже подвиге и обавезе. Чинити то онако како указује апостол Павле, који вели да почетнике треба хранити блажом храном, а кад узрасу и ојачају, онда тврдом (Јевр. 5,12). Тако дакле, треба поступати и у молитвеном правилу, почети са малим, па кад се оно утврди и пређе у навику, онда додати још мало, и тако редом док се не стигне до правила потпуног, одређеног за одрасле. На исти начин упућују и Свети Оци, и то чинити не самовољно, него увек под руководством искусног духовника. Иначе бива да почетници са одушевљењем почну са великим правилом, или им невешти духовници тако наложе. Једно време издрже, али због околности живота, или слабљења ревности , све га ређе врше, или све више скраћују, док га сасвим не изоставе. Почну, дакле, неприродно и заврше неразумно.

Да кажемо и ово. Молитву треба вршити стојећи смерно пред иконом, или крстом и отпочињати крсним знаком. Кад год се крстимо треба то чинити не како било, него пажљиво и правилно. Сложивши уједно палац десне руке са два прста до њега, остала два прста треба приљубити уз длан. Онда руку са тако сложеним прстима подићи до чела уз речи: У име Оца; затим руку спустити на груди и рећи: И Сина; па је онда подићи на десно раме и преносећи на лево изговорити: И Светога Духа; па руке прекрстити на грудима (десну преко леве), и рећи: Амин. Онда отпочети молитве.
Биваће да нам се при молитви јављају разне мисли, доводећи ум до расејаности. Свети Оци саветују да се ум везује за речи молитве, говорећи их тихо, колико да себе чујемо. Ако ли мисли одлутају, молитву наставити од речи које су остале јасне у сећању.
Као што свако добро омогућава да се чини и друго добро, тако ће и молитва, као плодно дрво, донети добар род осталих врлина онима који је врше са пажњом, чисто и искрено."И кад стојите на молитви,
праштајте
ако шта имате против кога;
да и Отац, ваш,
који је на небесима, опрости вама
сагрјешења ваша."
Из Еванђеља по Марку,
глава 11, ст.25.


МОЛИТВЕ ЈУТАРЊЕ

Уставши од постеље и спремивши се, стани пред икону, и сабравши ум, реци са побожношћу и страхом Божјим, крстећи се:
У име Оца и Сина и Светога Духа, Амин.
Затим, постој мало ћутећи, док се не умире сва твоје осећања, и тада начини три мала поклона, уз речи:
Господе Исусе Христе, Сине Божји, ради молитава пречисте Твоје Матере, и свих светих, помилуј ме. Амин.
Онда реци:
Слава Теби Боже наш, слава Теби.
Царе небески, Утешитељу, Душе истине, који си свуда и све испуњаваш, ризницо добара и даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.
Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни, помилуј нас (три пута).
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.
Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владару, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.
Господе, помилуј! (трипут)
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.


Молитва Господња

Оче наш, који си на небесима,
да се свети име Твоје,
да дође царство Твоје,
да буде воља Твоја и на земљи као на небу;
хлеб наш насушни дај нам данас;
и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим;
и не уведи нас у искушење,
но избави нас од злога.

Затим ове тројичне тропаре:

Уставши од сна, падамо пред Тобом, Благи, и узносимо Ти анђелску песму, Моћни: свет си, свет, свет, Боже помилуј нас Богородицом.
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу: Из постеље и сна подигао си ме, Господе; ум мој просвети и срце, и усне моје отвори да Те славим, Света Тројице: свет си, свет, свет, Боже, помилуј нас Богородицом.
И сада и увек у векове векова. Амин. Судија ће доћи изненада, и откриће се свачија дела, но са страхом вичемо у поноћи: свет си, свет, свет, Боже помилуј нас Богородицом.
Господе, помилуј! (дванаест пута).
Онда:
Ходите, поклонимо се цару нашем Богу!
Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу, цару нашем Богу!
Ходите, поклонимо се и припаднимо самом Христу, цару и Богу нашем!

50. Псалам

Помилуј ме, Боже, по великој милости својој, и по обиљу милосрђа свога очисти безакоње моје. Опери ме сасвим од безакоња мога, и од греха мога очисти ме, јер ја знам безакоње своје и грех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагреших, и зло пред Тобом учиних, да се оправдаш у речима својим и да победиш кад ти суде. Гле, у безакоњима се зачех, и у гресима роди ме мати моја. Јер гле, истину љубиш, и јављаш ми незнано и тајно свемудрости своје. Покропи ме исопом, и очистићу се; опери ме, и бићу бељи од снега. Дај ми да чујем радост и весеље, да се прену кости потрвене. Одврати лице своје од грехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце ми чисто саздај, Боже, и дух прав обнови у мени. Не одбаци ме од лица Твога, и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и духом владалачким учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и непобожни ће се обратити Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога; обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори усне моје, и уста ће моја казивати славу Твоју. Јер да си хтео жртве, принео бих; за жртве паљенице не мариш. Жртва Богу је дух скрушен; срце скрушено и смерно Бог неће презрети. По благости својој, Господе, чини добро Сиону, нека се подигну зидови јерусалимски. Онда ће Ти бити миле жртве правде, приноси и жртве паљенице; тада ће метати на жртвеник Твој теоце.

Символ вере
Верујем у једнога Бога, Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.
И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, не створеног, једносушног са Оцем, кроз кога је постало;
Који је ради нас људи и ради нашега спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек;
И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и погребен;
И Који је васкрсао у трећи дан по Писму;
И Који се узнео на небеса и седи с десне стране Оца;
И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, његовом Царству неће бити краја.
И у Духа Светог, Господа, животворног, Који од Оца исходи, Који се са оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.
У једну, свету, саборну и апостолску Цркву.
Исповедам једно крштење за опроштење грехова.
Чекам васкрсење мртвих.
И живот будућег века. Амин.

Молитва прва, светог Макарија Великог

Боже, очисти ме грешнога, јер никакво добро не учиних пред Тобом, него ме избави од зла, и нека буде у мени воља Твоја, да неосуђено отворим своја недостојна уста и прославим Твоје свето име, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва друга, истога светог

Уставши од сна, Теби прибегавам Владару човекољубиви, и милосрђем Твојим полазим на дела Твоја. Молим Ти се, помози ми у свако доба у свакој ствари, и чувај ме од свега рђавог у свету, и од ђаволске брзоплетости, и спаси ме, и уведи у Твоје вечно царство. Јер Ти си мој створитељ, и свакога добра промислитељ и подаритељ, и у Тебе је све уздање моје, и Теби славу узносим сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва трећа, истога светог

Господе, који си својом великом добротом и својим великим милосрђем дао мени, слузи Твоме, да прошло време ове ноћи пређем без опасности од ма каквог зла противниковог, Ти сам Владару, Творче свега, удостој ме да Твојом истинском светлошћу и просвећеним срцем творим вољу Твоју, сада и увек и у векове векова. Амин.

Богородице Дјево

Богородице Дјево, радуј се благодатна Маријо, Господ је с тобом; благословена си Ти међу женама и благословен је Плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших.МОЛИТВЕ ПРЕ СПАВАЊА

Прекрстивши се пред иконом, уз речи: У име Оца и Сина и Светога Духа, Амин, реци: Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе Боже наш, помилуј нас. Амин.

Онда: Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни помилуј нас (ово реци трипут).

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.
Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владару, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе, помилуј! (трипут).
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.


Молитва Господња

Оче наш, који си на небесима,
да се свети име Твоје,
да дође царство Твоје,
да буде воља Твоја и на земљи као на небу;
хлеб наш насушни дај нам данас;
и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим;
и не уведи нас у искушење,
но избави нас од злога.

Онда ове тропаре:

Помилуј нас, Господе, помилуј нас, јер ми грешници, немајући никаквог оправдања, Теби као Владару приносимо ову молитву: помилуј нас.
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу;
Господе, помилуј нас, јер се у Тебе уздасмо; не гневи се јако на нас, нити помињи безакоња наша, него и сада као милостив погледај и избави нас од непријатеља наших; јер си Ти Бог наш, и ми смо људи Твоји, сви смо дело руку Твојих, и име Твоје призивамо.
И сада и увек и у векове векова. Амин.
Отвори нам двери милосрђа, благословена Богородице, да не погинемо ми, који се у Тебе надамо,него да се Тобом избавимо од беда: јер си Ти спасење рода хришћанскога.
Господе помилуј! (дванаест пута).

Молитва прва, светог Макарија Великог Богу Оцу

Боже вечни и Царе сваког створења, који си ме удостојио да доживим до овога часа, опрости ми грехе, које учиних, овога дана делом, речју и мишљу. И очисти, Господе, смирену душу моју од сваке прљавштине тела и духа. И дај ми, Господе, да ми сан ове ноћи прође у миру, да бих уставши са скромне постеље, угађао пресветом имену Твом у све дане живота свога, и победио телесне и бестелесне непријатеље који војују на мене. И избави ме, Господе, од сујетних помисли и рђавих жеља које ме прљају. Јер је Твоје царство, и сила, и слава, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва друга

Господе Боже наш, што сагреших овага дана речју, делом и мишљу, опрости ми као благ и човекољубив. Подари ми миран и тих сан; пошљи ми свога Анђела чувара који ме заклања и чува од свакога зла. Јер си Ти чувар душа и тела наших, и Теби славу узносимо, Оцу и сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва трећа Светоме Анђелу чувару

Анђеле Христов, чувару мој свети, и покровитељу душе и тела мога, опрости ми све што згреших у данашњи дан, и избави ме од свакога лукавства непријатељског и противника, да не бих никаквим грехом разгневио Бога мог; но моли се за мене грешног и недостојног слугу, да ми покажеш достојна доброте и милости Свесвете Тројице, и Матере Господа мога Исуса Христа, и свих светих! Амин.

Молитва светог Јоаникија

Надање је моје Отац, прибежиште моје Син, заштита моја Дух Свети, Тројице Света слава Ти.
Затим:
Достојно је, ваистину, блаженом звати Тебе, Богородицу, увек блажену и пренепорочну и Матер Бога нашега. Часнију од херувима и славнију неупоредиво од серафима, тебе што Бога-Реч непорочно роди, ваистину Богородицу величамо.МОЛИТВЕ ПРЕД СВЕТО ПРИЧЕШЋЕ

Уочи дана Светог причешћа, после молитава пред спавање, прочитај и ове молитве:

Молитва прва светог Јована Дамаскина

Владару, Господе Исусе Христе Боже наш, који једини имаш власт да људима отпушташ грехе, као благ и човекољубив, превиди све моје свесне и несвесне грехе, и удостој ме да се неосуђено причестим, божанским и преславним, и пречистим, и животворним Тајнама Твојим, не на казну, ни на муку, ни на умножење грехова, него на очишћење, и освећење, и обручење будућег живота и царства, на заштиту и помоћ, и на разбијање противника, на истребљење многих мојих сагрешења. Јер си Ти Бог милости, и милосрђа, и човекољубља, и Теби славу узносимо, са Оцем и Светим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.
Молитва друга светог Јована Златоуста
Боже, отпусти, остави, опрости ми сагрешења моја, која Ти сагреших, било речју, или делом, или помишљу, хотимично или нехотимично, свесно или несвесно; све ми опрости као благ и човекољубив. И молитвама Твоје пречисте Матере, Твојих служитеља и светих сила, и свих светих који су Ти од памтивека угодили, благоволи да неосуђено примим свето и пречисто Твоје тело и часну крв, на исцељење душе и тела, и на очишћење мојих рђавих помисли. Јер је Твоје царство, и сила и слава, са Оцем и Светим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва трећа светог Јована Златоуста

Господе Исусе Христе, Боже мој, отпусти, остави, очисти и опрости ми грешном и непотребном и недостојном слузи Твом погрешке, и сагрешења, и преступе моје, које Ти од младости моје па све до овога дана и часа сагреших, било свесно или несвесно, било речима или делима, било помислима и мислима и настојањима, и свима својим чувствима. И молитвама пречисте и приснодјеве Марије Мајке Твоје, која Те је чудесно родила, једине непостидне наде и заштите и спасења мога, удостој ме да се неосуђено причестим, бесмртним, животворним и страшним Тајнама Твојим, на отпуштење грехова, и на живот вечни; на освећење и просвећење, јачину, исцељење и здравље душе и тела, и на уништење и потпуно погубљење мојих злих мисли и помисли, и потхвата, и ноћних сањарења, мрачних и злих духова. Јер је Твоје царство, и сила, и слава, и част, и поклоњење, са Оцем и Светим Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

Сутрадан, после јутарњих молитава, прочитај ову молитву:

Молитва светог Јована Златоуста

Верујем, Господе, и исповедам да си Ти заиста Христос, Син Бога живога, који си дошао у свет да спасеш грешнике, од којих сам први ја. Још верујем да је ово само пречисто Тело Твоје, и да је ово сама пречасна Крв Твоја. Стога Ти се молим: помилуј ме, и опрости ми сагрешења моја, хотимична и нехотимична, речју, делом, свесно и несвесно, и удостој ме да се без осуде причестим пречистим Тајнама Твојим на отпуштење грехова и на живот вечни.
Прими ме данас, сине Божји, за причесника Тајне Вечере Твоје, јер нећу казати Тајну непријатељима Твојим; нити ћу Ти дати целив као Јуда, већ као разбојник исповедам Те: Помени ме, Господе, у царству Твоме.
Нека ми причешће светим тајнама Твојим, Господе, не буде на суд или осуду већ за исцељење душе и тела. Амин.


МОЛИТВЕ ПОСЛЕ СВЕТОГ ПРИЧЕШЋА

По доласку кући, после Светог причешћа, прочитај ову молитву:

Молитва светог Василија Великог

Владару Христе Боже, Царе векова и творче свега, благодарим Ти за сва добра која си ми дао и за причешће пречистим и животворним Тајнама Твојим. Молим Те, Благи и Човекољубиви, сачувај ме под кровом Твојим и у сенци крила Твојих, и даруј ми да се чистом савешћу до последњег даха свог достојно причешћујем Светињама Твојим на отпуштење грехова и на живот вечни. Јер си Ти хлеб живота, извор светиње, давалац добара, и Теби славу узносимо са Оцем и Светим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

МОЛИТВЕ ПРЕ И ПОСЛЕ ЈЕЛА

Молитва пре доручка

Прекрстивши се, реци молитву:
Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владару, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.
Прекрстивши се, седи за сто.

Молитва после доручка

Уставши од стола, прексти се и реци:
Достојно је ваистину блаженом звати Тебе, Богородицу, увек блажену и пренепорочну и Матер Бога нашега. Часнију од Херувима и славнију неупоредиво од Серафима, Тебе што Бога-Реч непорочно роди, ваистину Богородицу величамо.
И прекрсти се.

Молитва пре ручка

Прекрстивши се очитај ову молитву:

Оче наш, који си на небесима,
да се свети име Твоје,
да дође царство Твоје,
да буде воља Твоја и на земљи као на небу;
хлеб наш насушни дај нам данас;
и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим;
и не уведи нас у искушење,
но избави нас од злога.

Потом се прекрсти и седи за сто.

Молитва после ручка

Уставши од стола и прекрстивши се очитај:
Благодаримо Ти, Христе Боже наш, што си нас наситио Твојим земаљским добрима; не лиши нас ни Твог небескога царства, но као што си дошао међу Твоје ученике, Спаситељу, дарујући им мир, дођи и нама и спаси нас.
И прекрсти се.

Молитва пре вечере

Прекрстивши се очитај:
Јешће убоги и наситиће се, и прославиће Господа који Га траже; жива ће им бити срца у век века.
Прекрсти се и седи за сто.

Молитва после вечере

Уставши од стола и прекрстивши се очитај:
Твоја утроба, Богородице, поста света трпеза с небесним хлебом, Христом Богом нашим; сваки који једе од њега не умире, као што рече Хранитељ свију.
Прекрсти се.


МОЛИТВА ПРОТИВ РУЖНИХ ПОМИСЛИ

Прекрсти се и реци: Свети Боже...и све остало (видети страну 2), по Оче наш; са скрушеним срцем, прочитај молитву:

Владару Господе, Боже мој, у чијим је рукама судба моја, заштити ме по милости својој, и не допусти да пропаднем са безакоњима својим, нити да идем за вољом тела које похотом војује против духа. Твоје сам створење; не презри дело руку својих. Немој се одвратити од мене; сажали се, а не понизи. Слаб сам, немој ме презрети, Господе, јер Теби прибегох, заштитнику своме Богу: исцели душу моју, јер сагреших Теби; спаси ме ради милости Твоје, јер сам Ти одан од младости своје; нека се постиде они што траже да ме одгурну од Тебе помоћу нечистих дела, ружних помисли, некорисних сећања; удаљи од мене сваку нечистоту, свако зло, јер си Ти једини свет, једини силан, једини бесмртан, у свему беспримерно моћан, и свима дајеш силу за борбу против ђавола и његових војски. Јер Теби приличи свака слава, част и поклоњење, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.


МОЛИТВА У СВАКО ДОБА

Христе Боже, коме се у свако време и свакога часа клањају и кога славе на небу и на земљи, дуготрпељиви, многомилостиви, многосажаљиви, који праведнике љубиш, а грешнике милујеш и све зовеш спасењу обећањем будућих добара. Ти, Господе, прими и наше у овај час молитве и управи живот наш заповестима Твојим, душе наше освети, тела очисти, расуђивања исправи, мисли разбистри и избави нас од сваке жалости, зла и бола; огради нас светим Твојим анђелима, да њиховим мноштвом чувани и вођени стигнемо до јединства вере и познања неприступне Твоје славе, јер си благословен у векове веква. Амин.


МОЛИТВА ЗА ПОКОЈНЕ

Помени, Господе, оце и браћу нашу уснуле у нади на васкрсење у живот вечни, и све упокојене у побожности и вери, и опрости им свако сагрешење, хотимично и нехотимично, што сагрешише речју, или делом, или мишљу. И усели их у места светла, у места свежине, у места одмора, одакле одбеже свака мука, жалост и уздисање, где гледање лица Твога весели све од века свете Твоје. Даруј им царство Твоје и учешће у неисказаним и вечним Твојим добрима, и наслађивање у Твом бесконачном и блаженом животу. Јер си Ти живот, и васкрсење и покој уснулих слугу Твојих, Христе, Боже наш, и Теби славу узашиљемо са беспочетним Твојим Оцем и Пресветим, и Благим, и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

"Даруј ми да увидим своје грехе"


Често се питамо: како се треба кајати? Педесети псалам је својеврсно упутство, он нам је дат као образац да бисмо га читали сваког јутра и да бисмо, удубљујући се у његов смисао, могли да нађемо одговор на то питање. Срце скрушено и смирено Бог неће презрети. Да бисмо се кајали, треба скрушавати срце, смиривати га. Али, ако не желиш да се смириш, да радиш на себи и да уложиш тај напор, биће зло... Јер ђаво као лав ричући ходи и тражи кога да прождере (1 Пет. 5,8). Свако од нас треба да се ишчупа из канџи те чудовишне звери - страшне, искусне, моћне, али нипошто свемоћне. Тај "лав који риче" показује се немоћан пред човеком који призива Бога у помоћ.
Господ је Свемогућ, Господ је Свезнајућ и Господ жели да спасе сваког човека онако како само Он зна. Ми смо некако навикли на агресију: она је и изван нас и у нама, па зато агресију очекујемо од свих, па и од Бога. Али, у Бога нема агресије. Господ се пажљиво, стрпљиво и необично деликатно труди да утиче на нас, труди се да нам укаже на пут којим треба да идемо.
Гле, изнесох преда те живот и добро, смрт и зло. (...) благослов и проклетство; зато изабери живот, да будеш жив ти и семе твоје, љубећи Господа Бога својега, слушајући глас његов и држећи се њега; јер је Он живот твој и дужина дана твојих (Понов.30,15-19). Због своје непокајаности и грубости, ми просто не чујемо тај призив Господњи. Због свог маловерја не можемо да Му потпуно верујемо, због своје малодушности бојимо се да Му поверимо душу. Грех ремети устројство читавог живота, теко да се ми при доношењу животних одлука ослањамо на животно искуство унакажено грехом.
Црква поседује сасвим другачије искуство, искуство светости, и речима апостола и јеванђелисте Јована Богослова, апостола љубави, сведочи: Бог је светлост, и таме у њему нема никакве. Ако речемо да имамо заједницу с њим и у тами ходимо, лажемо и не творимо истину. Ако ли у светлости ходимо, као што је Он сам у светлости, имамо заједницу једни са другима и крв Исуса Христа, Сина Његова, очишћава нас од свакога греха. Ако речемо да Греха немамо, себе варамо, и истине нема у нама. Ако исповедамо грехе своје, веран је и праведан да нам опрости Грехе, и очисти нас од сваке неправде (1Јн. 1,59).
Увидети своје грехе и кајати се за њих дар је Божанске благодати, то је огромна, Богом и Божјом Мајком дарована радост, "неочекивана радост". У молитви Преподобног Јефрема Сирина, која се чита у току Великог поста, тражимо: Даруј ми да увидим своје грехе и да не осуђујем брата свога. Нема човека да живи а да не греши - чак ни Свети нису без греха, па ипак су свети, а ми то нисмо. Чиме се Свети разликују од нас? Тиме што су свим срцем заволели Бога и кајали се пред величином Његове светости, Божанске Правде, Милости и Љубави према човеку. Велики Светитељ двадесетог века, Преподобни Силуан Атонски, говорио је: "Истину вам говорим: не видим ништа добро у себи, имам много грехова, али благодат Светог Духа изгладила је многе моје грехе, и знам да онима који се боре са грехом Господ даје не само опроштај, већ и благодат Светог Духа, Који радује душу и даје јој дубок и сладостан мир".[1] Ма како да је снажно искушење и ма како да је привлачан грех, могуће је победити их. О онима који се боре са грехом и уз помоћ Божју односе победу над њим, Свето Писмо говори: Тако ће онај који победи бити обучен у хаљине беле и нећу избрисати име његово из Књиге живота и признаћу име његово пред Мојим и пред анђелима његовим (Апок.3,5).
На крају бих навео дивне, можда чак и чудне у свом оптимизму, речи великог светитеља Димитрија Ростовског: "Радујте се, грешници! Праведнике ће у Рај увести Апостол Петар, а грешнике сама Мајка Божја!"


Протојереј Алексије Умински, Протојереј Артемије Владимиров, 
Свештеник Георгије Ромањенко, Свештеник Александар Иљашенко

ДЕЧИЈА ИСПОВЕСТ
Како да помогнете свом детету?


МОЛИТВЕ ЗА ДЕЦУ


Молитва Пресветој Богородици,
састављена у женском Манастиру града Шуји у Ивановској области

Мајко Божја, удостој ме лика Твог небеског материнства. Исцели душевне и телесне ране чеда мојих (имена), које сам им својим гресима нанела. Потпуно поверавам своје дете Господу моме Исусу Христу и Твом, Пречиста, небеском покровитељству. Амин.

Молитва Анђелу Чувару деце

Свети Анђеле, чувару мојих чеда (имена), заштити их твојим покровом од стрела демонских и очију злих и сачувај њихово срце у анђелској чистоти. Амин, амин, амин.

Молитва родитеља Господу Богу
да васпитају децу да буду добри хришћани

Боже, наш милостиви и небески Оче! Помилуј нашу децу (имена), за коју Те смирено молимо и коју поверавамо Теби да их штитиш и стараш се за њих. Усади у њих снажну веру, научи их да имају поштовање према Теби и удостој их да силно воле Тебе, нашег Саздатеља и Спаситеља. Упути их, Боже, на пут истине и добра, да би све чинил^ у славу имена Твога. Научи их да живе побожно и у врлини, да буду добри хришћани и корисни људи. Подари им здравље душевно и телесно и успех у свему што чине. Избави их од лукавих замки ђаволских, од многобројних искушења, од нечистих страсти и од нечасних и рђавих људи. Ради Твога Сина, Господа нашег Исуса Христа, молитвама Његове Пречисте Мајке и свих Светих, доведи их до тихог пристаништа Твога вечног Царства, да би са свима праведнима увек славили Тебе, са Јединородним Твојим Сином и животворним Твојим Духом. Амин.

Молитва Христу Спаситељу за децу

Господе Исусе Христе, нека милост Твоја почива на деци мојој (имена), сачувај их под кровом Твојим, сачувај их од сваке зле похоте, одагнај од њих сваког непријатеља и противника, отвори им духовне уши и очи, даруј умиљење и смирење срцима њиховим.
Господе, сви смо ми дела Твоја, сажали се на децу моју (имена) и обрати их на пут покајања.
Спаси, Господе, и помилуј децу моју (имена) и просвети им ум светлошћу разумевања Еванђеља Твог, упути их на стазу заповести Твојих и научи их, Спаситељу, да творе вољу Твоју, јер си Ти Бог наш.

Молитва Господу Богу
коју је саставио Преподобни Амвросије Оптински

Господе, Ти Једини све знаш, све можеш и желиш да се сви спасу и дођу до познања Истине. Умудри чедо моје (име) познањем истине Твоје и воље Твоје свете, оснажи га да ходи путем заповести Твојих, а и мене грешног помилуј. Амин.
Милосрдни Господе, Исусе Христе, Теби поверавам чедо моје, које си ми даровао; испуни молитву моју.
Молим Те, Господе, спаси га на начин који Ти Једини знаш. Сачувај га од порока, зла, гордости, и да му се не косне душе ништа противно Теби. Подари му веру, љубав и наду на спасење и учини да буде свето и непорочно пред Богом на целом животном путу свом.
Благослови га, Господе, да се сваког тренутка свога живота труди да испуњава Твоју свету вољу, да би Ти, Господе, Духом Твојим Светим, могао свагда да пребиваш с њим.
Господе, научи га да се моли Теби, да му молитва буде потпора и утеха у животним тегобама и да се његовом молитвом спасемо и ми, родитељи његови.
Нека га Анђели Твоји свагда чувају.
Нека моје чедо буде саосећајно према тегобама ближњих својих и нека испуњава Твоју заповест о љубави. Ако згреши, удостој га, Господе, да Ти принесе покајање и по Својој неизрецивој милости, опрости му.
Када се оконча земаљски живот његов, прими га у Своја Небеска обиталишта, и нека онамо поведе са собом и друге изабране слуге Твоје.
Молитвама Пречисте Мајке Твоје Богородице и Свагдашње Дјеве Марије и Светих Твојих (име заштитника породице и укућана), Господе, помилуј нас, јер си свепрослављен, са Беспочетним Твојим Сином и Пресветим и Благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

* * *

За васпитање деце да буду добри хришћани треба се молити Светим родитељима који су умели да васпитају своју децу да буду верна Христу: родитељима Светог Сергија Радоњешког - Преподобним Кирилу и Марији; мајци младих Мученица Вере, Наде и Љубави - Светој Мученици Софији; мајци Блаженог Августина - Светој Моники.Протојереј Алексије Умински, Протојереј Артемије Владимиров, 
Свештеник Георгије Ромањенко, Свештеник Александар Иљашенко