Популарни постови

субота, 6. август 2011.

Mонах Николај (Микић)


Mонах Николај (Микић), духовник манастира Свете Петке Изворске 
Оче Николају, свакодневно чујемо вести како се на све стране наше планете воде етнички сукоби, дешавају се масовна убиства и самоубиства, сексуално злостављање деце, природне катастрофе, климатске промене и још много тога што нас чини неспокојним. Шта је узрок оволикој људској патњи, где су корени пада наше цивилизације и шта можемо очекивати у будућности?
Наша новија људска цивилизација започела је свој убрзани грехопад још у 19. веку, прихватањем заблудне Дарвинове теорије о постанку човека и живота на земљи. Наиме, по тој мрачној и трагичној сатанској теорији безумници веле да је човек еволуирао од неке врсте човеликог мајмуна, те га није Господ Бог лично створио по Своме лику и подобију. Том лажном теоријом човечанство је у прошлом, 20. веку, стравично кулминирало у свом грехопаду и превазишло је грехопад свих минулих људских цивилизација у историји човенства, од Адаме и Еве.
Oву констатацију потврђују следеће трагичне историјске чињенице наше савремености: одобравање склапања брака хомосексуалцима, у многим земљама широм света; легализација абортуса; масовно силовање мале деце, као и малолетника свих узраста, од стране сатанизованих људи; потпуна слобода блудног и прељубног живота за све узрасте мушког и женског рода; из године у годину, све јача психолошка пропаганда преко свих савремених медија, да се човечанство што пре уведе у потпуно слободни колективни блудни живот, а да се законска институција брака потпуно укине; допушта се слободна продаја разних дрога у многим земљама и лажна пропаганда против ње; масовна издаја Христа Спаситеља због похлепе за новцем и стравственог телесног живота, код свих професија друштва; све јача антипропаганда подривање Светог Православља ради неког лажносрећног новог поретка; интезивна мобилизација од стране моћника, на глобализацијусвеукупног човечанства, под окриље неке заједничке и нове религије и под покровитељством једног заједничког владара антихриста.
Нека је знано свима, библијска Света пророчанства јасно нам говоре: Уколико се садашње човечанство што пре не уразуми, и не врати у послушност своме Створитељу Богу, може лако да се догоди да, и у блиској будућности, доживи трагичну судбину, попут Содома и Гомора. Савремена атомска техника спремно чека Божје допуштење, да обави Богом претсказани светски пожар и погибију човечанства. Услед тог масовног одступања од моралног Закона Божјег, наша је цивилизација у прошлом, 20. веку, дала превелику цену у непожељним људским жртвама (статистике броје око 220 милиона).
Стиче се општи утисак да човечанство веома олако упада у замке силе мрака, не употребљавајући најаче оружје против лукавога, а то је молитва и пост.
Господ Христос нам је у својој јеванђеоској науци речима потврдио: „Заиста вам говорим да се овај род сатански изгони само молитвом и постом“ (Мк. 9, 29). Ко то озбиљно не схвати и молитву и пост не прихвати као главно оружје против зле силе сатанске, тај битку сигурно губи и биће увек увек роб греха (разних страсти и порока). Не дозволимо да за такву јефтину цену продамо своју бесмртну душу проклетом сатани, да у вечним и грозним мукама проклињемо онај дан када нас је мајка на земљи родила; за само чашицу земаљске прашине, жудећи за комфорним, сујетним животом, слађујући се с душом кроз телесне страсти и разне греховне пороке.
Многи греше у својој лакомислености, те вишедневне постове не испосте како је Мајка Црква прописала. На пример, посте прву седмицу и причесте се, а затим прескачу наредне недеље Васкршњег поста, да би опет постили последњу седмицу. Како мудре слуге Божје говоре? Такав пост није пост! Јер ако смо првом недељом поста поставили усрдне молитве и уздржавања од сваког грешног телесног задовољства, поставили први потпорни темељ за мост преко те паклене огњене реке, и задњом седмицом други темељ са оне стране реке, прескачујући остале седмице поста, да би угодили телу, ми тим шегачењем са Христом Богом нисмо поставили мост преко реке паклене. И шта нас чека, каква судбина? Огњена река ће нашу јадну душу прогутати и у вечни огњени пакао однети.
Која је прва страст која човеку не дозвољава да добар рат војује на земљи?
Прва битка сваког живог бића је битка са стомаком и његовим жељама за гурманским и укусним јелима. Ту жељу подстиче зла сила демонска, да би кроз ту страст стомакоугађања, поробила нашу јадну душу, кроз блудне страсти и сваку другу греховну прљавштину. Кад нас зли дух психолошки кроз помисли наговара, како већина тако да и ја нарушим Свети пост, поступимо са тим злим духом онако како је поступио Господ Христос, и рецимо злом дусу сластољубља: Знаш лукави, да је Господ рекао. „Не живи човек о самом хлебу (земаљском) но о свакој речи која излази из уста Божјих“ (Мт. 4, 4). И да свакодневно хранимо своју душу, читајућу усрдно са пажњом речи Христовог Јеванђела и других надахнутих Светих апостолских и Светитељских књига. Да то буде свакодневна главна храна нашој души. А телу дајмо увек ограничену количину хране, колико је само потребно, за његово послушно одржавање.
Недавно сам од једног човека чуо како говори: „Дошло је време нове сексуалне револуције. Где год да се окренеш, с ким год да попричаш, шта год да видиш на телевизији и прочиташ у новинама, све се одало блуду.“ Какав савет можете дати, пре свега брачним друговима, који су као родитељи одговорни за васпитање своје деце, да им она не буду оковани грехом блуда?
Не дозволимо да нас изненадна смрт покоси у греховним блудним страстима. Многи су се данас, као у древна библијска времена, одали тој греховној телесној похоти. Нека је на знање свима таквим непокајаним грешницима да Божанска Мудрост и Правда јасно говоре: „Блудници, прељубочинци, мужеложници и рукоблудници, неће наследити Царство Небеско, него их очекује огањ неугасиви паклени.“
И брачним друговима заповеда Господ, преко апостола Павла. „Брачна постеља да вам је увек чиста кад постите и Богу се молите. И да се чувате, да вас сатана не искушава вашим неуздржањем.“ Значи, у све посне дане, увече празника и на дан празника, брачници су дужни да се уздржавају од телесне похоте, ради духовног јачања и узрастања у Светим јеванђелским животним врлинама. Из историје наше Свете вере Православне, било је некада много брачника који су у брачном животу своме, пројавили велико уздржање од брачне постеље. Као на пример Свети Јован Кронштатски и његова супруга.
Да би брачници могли лакше да практикују уздржавање од брачне постеље нека прихвате овај савет: после прве године брачног живота, да више не спавају у истој соби, него да се споразумно раздвоје. Нека жена остане и даље у истој соби и ако је Бог дао прво чедо, а муж који је глава жени у будућој целој породици нека се пресели у боравак где су кандило и Свете иконе и нека појача ноћне молитве, пред Христом Богом, пред Мајком Божјом и свима Светима. Јер мужу је је глава Христос. Тако је записано у Светом Писму. И од њега ће Христос прво тражити одговорност за правилно хришћанско владање целе његове породице.
Пуно родитеља је данас незадовољно својом децом. Родили су их, отхранили, школовали, извели на пут, пружили им сва материјaлна добра, и опет поред тога, деца су им огрезла у разним пороцима, пате кроз живот, немају среће…
Природно је и од Бога дано да сваки родитељ жели најлепшу животну срећу деци својој. Али се мора схватити и свесрдно прихватити, да једину праву животну срећу може дати само Бог Отац Небески, преко свог Јединородног Сина Господа Исуса Христа, Коме је дао сву власт и на небу и на земљи, и преко Духа Светога Животворнога. А да би од Бога добили благослов за идеалну животну срећу, дужни смо и обавезни да прихватимо и у животу свесно практикујемо, сва животна правила наше Свете Православне вере. Судбоносно и трагично греше сви они родитељи који супротно, без Бога и Закона Божјег, гледајући искључиво само из материјалне перспективе, да ће обезбедити срећан живот деци својој. Такав живот без Бога даје супротне резултате. И збива се на делу Божанска Премудрост: Родитељи једоше кисело грожђе: кроз грех егоизма, прељубе, чедоморства, тј. развратног телесног страственог живота, а деци таквих безбожних родитеља утрнуше зуби: болест, трагичне погибије у тучама, саобраћајним несрећама, у алкохолу, разним дрогама, неморалу и криминалу, недостатак среће за нормални брачни живот, све су то трагичне последице греха као опомена и казна Бога родитељима, који живе без вере у Бога, и који не поштују вечни морални закон Божји и уредбе Божје, дате од Христа Господа.
Родитељи, поготово млади, треба да настоје да свесрдно буду живи пример хришћанске свете побожности. Као активни православни хришћани, нека пруже својој децу шансу, да их они још из колевке и дубка, својим анђелским очима посматрају свакодневно, како се у доме своме, упаљеним кандилом и светим иконама, верно Богу моле. А сваког недељног и празничног дана, настојати да увек са децом на време пре почетка Свете литургије стигну у храм Божји. Нека деца у самом старту детињства свога, упијају довољно атмосферу Духа Светога, Који је увек присутан у светоме храму а нарочито пуноћом својом за време Свете литургије.
Какво је Ваше мишљење о биометријским документима? Чини ми се, да и међу свештеним лицима нема јединственог јасног става о томе, какву опасност по сваку људску душу доноси узимање биометрије?
Богом просвећени старци говоре да је антиристов жиг, садашњи међународни код којим се жигошу сви производи које производе фабрике широм света. И као што се јасно види да без тог жига не може да се обавља никаква међународна купопродаја, тако ће доћи закон да ни грађани у Новом светском поретку који немају жиг антихристов на руци или на челу, не могу ништа ни купити ни продати.
Ево, и код нас у Србији је сада у току замена старих пасоша и личних карата за нова биометријска документа. Богом просвећени духовни старци кажу: Ко прими ова електронске картице, већ се преко тог демонског знамења верио, тј. заручио проклетом сатани и лажном богу антихристу. Зато није добро и веома је погубно за хришћанске душе примати те демонске картице. После ових картица ускоро наступају чипови који се утискују испод коже човекове на челу или десној руци, а то је по Јованом Откровењу жиг звери 666. Ко тај жиг добровољно прими, добровољно је ступио у животни брак са проклетим сатаном и лажним богом антихристом. Значи, свесна издаја Бога Оца и Господа Христа и Духа Светога. И сви ће такви издајници примити плату на дан Христовог Страшног Суда попут Јуде Искариотског, и пиће из чаше Божијег гнева у паклу огњеном заједно са проклетим сатаном и палим анђелима његовим. Значи, жиг антихристов, по цени живота не сме се примити!
Приметно је, да сви они који сада живе у смртним гресима својим, блудним страстима, прождрљивости, похлепи за новцем, једном речју, уљуљкани и успавани греховним сном урбанизоване садашње трагичне цивилизације – а на вечну погибију душе своје, не примећују антихристово време и његово лукаво и паклено деловање.
Пазимо на ток нашег времена. Када по Божијем допуштању чујемо да ступа на снагу Нови светски устав за остварење Новог светског поретка, са једним врховним светским владаром, са заједничком светском религијом и заједничком антицрквом, тада да се дуго не размишља шта ћемо и како ћемо. Него, што пре организовано по групама, са најскромнијим и најосновнијим кућним стварима и са мало резерви хране: пшенице, хлебног кукуруза у зрну, пасуља, грашка и соли понети са собом, поћи у горе у планине. И код првог планинског извора воде стати и улогорити се, а на удаљеност од дотичних градова и села бар једно десетак километара. Ако се ту нађе нека мања згодна, лако приступачна пећиница, у њу сместити и збринути мајке са малом децом, старе и изнемогле, а млађи и јачи нека одмах са понетим ручним алатом: секирама, тестерама, ексерима, започну градњу дрвених колиба, тј. склоништа. Нека логор заједнице буде раздаљен у два посебна дела: мушки и женски, на раздаљини један од другог најмање 100 до 200 м. Живот у тој заједници да се строго води по правилу монашке заједнице, са престанком брачног породичног живота. Потребно је одмах изабрати Саветни одбор заједнице са једним заједничким старешином. За старешину изабрати од мушког рода, у духовном погледу најискуснијег, не млађег од 50 година, које ће верно са осталим члановима одбора заједнице, руководити са светом заједницом. Уколико буде било духовног пастира у тој заједници и он буде био довољно испуњен вером и страхом Божјим, онда њему дати да води старешинство заједнице.
Са собом обавезно понети богослужбене књиге, Свете сасуде, као и балон вина, за вршење Свете литургије. На средини логора, између мушке и женске колоније, саградити дрвену капелу – црквицу. Успоставити редослед свакодневног богослужења по манастирском устројству. Такође, не заборавити понети са собом Свете крстове, Свете иконе, књиге и житија Светих. Дечаке већ од седме године треба прикивати да ноћују и више бораве у мушком делу логора, а у дванаестој години потпуно их издвојити од женског дела логора. Старији треба строго да врше духовну контролу над млађима. Храна за целу заједницу треба да буде заједничка. Трпезе одвојене: мушка од женске. Да се строго води рачуна, да се не појави никаква крађа, отимачина и тајно једење, јер ће од таквих Дух Свети одступити.
Напоменићу да би женски род у избегличким логорима требао понети само традиционалну и најскромнију женску гардеробу, и не носити панталоне што припада мушкој гардероби. И свако женско биће да има мараму на глави и да је са главе не скида. Никаква шминка и парфеми да се у Светој заједници не практикују, никакав златни накит и прстење, скупоцену одећу и ствари не носити са собом, јер су то дани строго јеванђелског појакничког живота у ишчекивању Христа Спаситеља и коначног Страшног Суда Његовог.