Популарни постови

четвртак, 07. март 2013.

КАНОН КРСТУ ХРИСТОВОМ


глас 4.


Песма 1. 

Ирмос: Отворићу уста своја и напуниће се Духа, и реч ћу упутити Царици Матери, празноваћу весело, и певаћу с радошћу Њена чудеса. 

Свемоћни Крсте, хвало Апостола, тврђаво Преподобних, и знамење верних, славо Јерарха и Мученика, победо и прибежиште свих који Те славе. 

Крсте славни, показао си се четворострана сила, красота Апостола и снага Мученика, здравље болесних, васкрсење мртвих, подизање палих. 

Слава: Крсте Ти ми буди сила, снага и моћ, избавитељ и први заштитник против оних што војују на мене, штит и чувар, победе и потпора моја, увек ме чувајући и крилатећи. 

И ниње: Како си, Свебеспрекорна, угледала на крсту Свога Сина, мач туге зари се у срце Твоје, и у болу Ти си јадиковала ридајући. Али си одмах прославила силу Крста. 

Песма 3. 

Ирмос: Богородице, Ти живи и неисцрпни Изворе, оснажи духовно Своје прославитеље, сакупљене у празнични скуп, и у Својој Божанској слави удостој их венаца славе. 

Крсте, Преподобних оружије, дворезни мачу Христов, украсе врених, исцељење и помоћи болесних, и васкрсење умрлих, - славни. 

Крсте, показао си се темељ побожности, погубитељ демона, красота Цркве, погибао безбожника, посрамљење непријатеља на дан Суда. 

Слава: Живоносни Крсте, Ти ми буди снага, и победа, и штит и тврђава неосвојива, прогоњење демона, гашење рђавих помисли и очување ума мога. 

И ниње: Твој је Син, Дјево Владарко, поднео срамно распеће и неприличну смрт, али вазневши се, Он као бесмртан збаци противне вражије силе. 
Сједален, глас 8. 

На тајанствен начин у старини Исус Навин представи обличје крста, када крстолико рашири руке, Спаситељу мој, и стаде Сунце док победи непријатеље који су се супротставили Теби Богу, а сада зађе видећи Те на Крсту, док си разрушивши силу смрти, подигао са Собом сав свет. 

Песма 4. 

Ирмос: Божански Исус, Који седи у слави, на престолу Божанства, дође помоћу чистог посредништва и спасе оне што кличу: Слава Христе, моћи Твојој. 

Крсте Ти си четворострани свет и као трорезни мач, изображен од нас, сечеш тамне силе, - велико оружије Христово и непобедива победа свемоћна. 

Твоја висина, живоносни Крсте, бије владара ваздуха, и дубина целог понора убија змаја, а ширину изображава збацујући силом Твојом владара овог света. 

Слава: Када си био уздигнут, привукао си пале, подигао си природу земаљску, прославио си се заједно са престолом Божјим, Крсте, висино велика, мосте света, душу моју изведи брзо из дубине страсти. 

И ниње: Пречиста Дјево Богородице, Ти Која си крстолико раширила руке своје према Распетоме на крсту, и сада, Дјево, принеси молитве за све који Ти се са вером моле. 

Песма 5. 

Ирмос: Твоја Божанска слава запрепасти све и сва, јер си Ти свечедна Дјево имала у утроби Свевишњег Бога и родила вечног Сина Који дарује спасење свима који Тебе славе. 

Крсте, небеска лествице, наставниче усавршавања, Ти си, Христова висина и слава, лик Божји показан свету невидљивом и видљивом, једини славни. 

Крсте, обличје неизображеном Силом, освећење вода, очишћење ваздуха, освећење и просвећење свакога, знак јунаштва, и непроменљиви жезал Христов који противнике у земљу сатерује. 

Слава: Свемоћни Крсте, сруши безбожне непријатеље који Те мрзе и руже безумно, спали незнабошце и одстрани њихове насртаје; о, Крсте пресвети и Христоносни сачувај нас силом Твојом. 

И ниње: Царице Владарко свих, жезлом Сина Твога угуши устанак оних што руже и хуле крсну силу; дај снагу и очишћење, победу и помоћ благоверноме народу нашем православном. 

Песма 6. 

Ирмос: Празнујући овај Божански и свеуважени празник Богомајке, ходите, ви богомудри, запљескајте рукама славећи Бога који се родио од Ње. 

Крст је васрсење свих, Крст је поправка палих, умртвљење страсти и распеће тела, Крст је слава душа и светлост вечна. 

Крст је погубитељ непријатеља, Крст је рана и ропство непобожних, и моћ верних, дар побожних и прогонство демона. 

Слава: Крст је погибија страсти, Крст је прогнање рђавих помисли, Крст се показа као опробано разорење незнабоштва и као замка духовима нечистим. 

И ниње: Крст се подиже, и падају чинови ваздушних духова; Крст силази, и сви се безбожници запрепашћују видећи крсну силу као муњу. 

Кондак, глас 4. 

Ти Који си драговољно био подигнут на Крст, даруј милост Твоју новом живљу Твом Христе Боже, обрадуј силом Твојом православне хришћане, дајући им победу над непријатељима, имајући као савезника Твоје оружије мира, непобедиву победу. 

Песма 7. 

Ирмос: Богомудри непослужише више твари него Творца, већ храбро ступивши у огњено страшилиште радујући се певаху: Благословен си, преславни Господе и Боже Отаца. 

Неразумљиву Тројицу и Несливену, једну по природи исповедамо, Оца нерођеног и Сина рођеног и Светог Божанског Духа исходећег, Песмама славећи: Благословен је Бог Отаца наших. 

Незалазним мукама Твојим, Триипостасни, обасјај наше духовне очи, да бисмо гледали Твоју насуштаствену Трисветлу лепоту, која је несазнајна за људе и неприступачна за анђеле. 

Слава: Благи Боже, преславни и свемоћни, зрацима Светлости Твоје изведи из дубине палу душу моју, која се од Светлости благодатне отргла и у таму погрузила. 

И ниње: Ти Чиста, која си крстолико пружила руке ка Ономе Који је на дрвету крсном био раширио руке Своје, и подигао природу нашу, и умртвио непријатељске пукове, немој прерстати да се молиш. 
Песма 8. 

Ирмос: Невине младиће у пећи спасло је Богородичино Чедо, тада прасликовано, а сада делатно, подстиче сву васељену да Ти пева: Господа славите, ви дела, и узносите изнад свега кроза све векове. 

Врхунац Христових страдања, и лук, и оружије, и мач. Оружије непостидно, и сила непобедива, Христово подножје, и победа над непријатељима, знак Царства, жезел верних показао си се, крсте победоносни. 

Подигао си нашу палу природу, када Христос би распет, и васпоставио си је, висино Божанска, дубино неизречена, Ти си Христово знамење, Крсте пребогати и ширино неизмерна, и знамење, недокучиве Тројице, Животоношче. 

Слава: Уснама, душом и срцем целивајући Крст Господњи, ходите сада, подигнимо Га сви и величајмо, клањајући се заједно отпевајмо пречисту песму, кличући: Радуј се, велико богатство, Крсте украсе Цркве. 

И ниње: Дрво живота и спасења, Дрво бесмртности, Дрво знања, Дрво премило, нераспадљиво и неуморно; Крст троделни је Часно Дрво, јер носи лик Триипостасне Тројице. 

Песма 9. 

Ирмос: Сваки земнородни нека се разигра Духом просвећиван; а природа Бестелесних умова нека ликује, чествујући свештену светковину Богомајке, и нека кличе: Радуј се, Свеблажена, Богородице Чиста Приснодјево. 

Ко ће исказати, као што је писано, дела Твоја, моћ и чудеса, свеумилни Крсте. Ти си васкрсење мртвих, и сав си свет уздигао са собом, многожељени, када си био уздигнут ка Богу. 

Ослонац верних, Крст преблажени, знамење и похвала, Дрво свемоћно, Крст Христов велики и савршени, хвала Апостолима, потпора Преподобних, снага и моћ Мученика, победа и слава царева. 

Слава: Радуј се, Крсте, обличје неописано и знаменито, Дрво пребогато, страшно и свеблажено, радуј се, Крсте свесвети и свесилни, радуј се, чувару живота нашег, Крсте Господњи многослављени. 

И ниње: Часни Крсте, буди чувар душе моје и тела, обличјем својим демоне сатерујући, непријатеље разгонећи, страсти уништавајући, и дарујући ми благослов и живот и силу сарањом Светога Духа, и чесним молитвама Пречисте. 


МОЛИТВА КРСТУ ХРИСТОВОМ 

О славни и животворни Крсте Господњи, крвљу Христа Бога нашег освећени, и који си нас вечне смрти ослободио смрћу Онога Који је благоволео пострадати на Теби, Онога Кога сав народ тискаше да се дотакне, јер из Њега ислазаше сила и исцељиваше све. Ти си знамење победе над непријатељима нашим видљивим и невидљивим. Ти ћеш се јавити у часу Страшног Суда Христовог, Теби се смерно клањамо, са страхопоштовањем Те додирујем и с љубављу целивам приносећи сву молбу Распетоме на Теби, да ме Твојом силом што је у Теби исцели од недуга душевних и телесних, сачува од непријатеља видљивих и невидљивих, и на Суду Свом неосуђена постави са Своје десне стране. Да, животворни Крсте свети, Спаситељ умирући на Теби за људе умрле гресима, испусти дух Свој као човек, а Крв и воду источи из ребра, и помоћу ово троје, које је једно, и потребније од свега, Он изврши наше спасење: у славу Извора живих вода Бога Оца, и Себе од крви Девичанске оваплоћенога Бога Сина, и Бога Духа Светога Који оживљава дух људски, помози и мени да Њих Троје у Једном Божанству славим благодарношћу, беспрекорном вером примљеном од воде крститеља, и сигурном надом у причешћу Телом и Крвљу Господњом, и љубављу нелицемерном у покајању од духа скрушена; и не само у овом путном животу, као вода пролазном и испуњеном борбама и крвљу и који ишчезава као пара, него и у будућем блаженом, помогнуто силом Твојом, Крсте преблажени да прославим гледањем Верованог, наслеђем Очекиваног и наслађивањем Љубљеног, Једног у Тројици Бога, Славног у бесконачне векове. Амин.

КАНОН БЕСТЕЛЕСНИМ СИЛАМА


глас 2.


Песма 1.

Ирмос: Људи, узносимо песму Дивном Богу нашем, Који је Израиљ ослободио од ропства, песму победничку певајући: Теби, Јединоме Владару.

Људи прославимо сви Несаздану Тројицу, Која руководи невештавствене зборове небеског Вођства, певајући: Свет си, Свет, Свет, Боже Сведржитељу.

Као почетак твари Ти си, Творче Анђела, ставио Бестелесна бића, која окружују Твој пресвети Престо, да Ти кличу: Свет си, Свет, Свет, Боже Сведржитељу.

Слава: Радуј се, Гавриле, гласниче Божјег оваплоћења, и Михаиле, вођо невештавствених Чинова, Који непрестано кличу: Свет си, Свет, Свет, Боже Сведржитељу.

И ниње: Дрхтим пред тајном Твога силаска, Христе, јер Ти, Који си по природи Бог, примио си да се од Дјеве родиш као човек, да би спасао свет од робовања ђаволу.

Песма 3.

Ирмос: Страх Твој, Господе, усади у срце слугу Твојих, и буди потпора нама који Те истински призивамо.

Снагом си, Бесмртни, опремио силне, који извршују Твоју свету вољу, и који свагда служе Теби на висинама.

Прими, Христе, молеће за нас анђелске Војводе, посрединике Твога очовечења, и славног Васкрсења.

Слава: Као милосрдни, Христе, Анђеле си поставио људима за чуваре, а Твојим угодницима показао си их као служитеље спасења.

И ниње: Ти си, Богоневесто, на неисказан начин родила Спаситеља и Господа, Који је избавио из трулежи нас који Те истински призивамо.

Сједален, глас 8.

Старешино небеских Сила и Првоанђеле, високопрестолних и страшних Чинова пред Престолом Божанске славе, Михаиле Архистратиже, Војводо Анђела, са свима бестелесним Силама моли се непрестано за сав свет Владару коме служиш, и измоли опроштај грехова, и да нађемо милост и благодат на дан Суда.

Слава: и ниње: Пшто упадох у страшну пучину чамотиње од мноштва рђавих и безаконих дела мојих, дођох у недоумицу, и сада очајање влада мноме – Владатељко Богородице, Ти ме спаси, Ти ми помози, јер си Ти грешних спасоносна чистота.

Песма 4.

Ирмос: Усео си на коње, Апостоле Твоје, Господе, и у руке Своје узео си њихове узде, и Твоје путовање постаде спасење онима што Ти са вером кличу: Слава моћи Твојој Господе.

Врлина Твоја покрива Анђеле, Бесмртни, и испуњује сву земљу Твојом Божанском славом, Беспочетни. С њима Теби кличемо: Слава моћи Твојој Господе.

Слава: Изашао си, Милосрдни, на спасење људима Твојим, Христе, и сазиваш пријатеље Своје Силе небеске, и весеље настаде у спасењу Твом за Бестелесне који кличу: Слава моћи Твојој Господе.

И ниње: Као Мати Дјева показала си се надприродно, Пречиста, јер си и Бога и човека Христа родила, Кога Анђели славе, жалост људи Твојих претвори у радост молитвама Твојим.

Песма 5.

Ирмос: Господе, Који си богопознањем просветио све крајеве од ноћи незнања, просвети ме јутром човекољубља Твог.

Незадржљивом жељом свагда ношени ка висини Христе, крајња жељо свих, анђелске Те Силе непрестано славе.

Ти си разумне по бићу, бесмртне благодаћу Твојом Христе, Анђеле своје одредио за славитеље Твога величанства, створивши их по лику Своме, Непостижни.

Слава: Приближеношћу к Теби, Христе, Ти си слуге Своје учинио непокретнима ка злу, јер си Ти извор доброте, добротворећи онима који Ти достојно служе.

И ниње: Душу моју, умртвљену одвратним трастима оживи, Свебеспрекорна, пошто си родила Чувара живота, и упути вечној стази и блаженом животу.

Песма 6.

Ирмос: Јону си, Господе, самога уселио у кита, а мене везана демонским мрежама, спаси од пропасти као и њега.

Богодолично си Господе, из небића речју извео бића небеских Војинстава, Бесмртни, стварајући их светоликима.

Служитељи чесни Божје славе постадосте Бестелесни грађани небески и истинска скинија Божанска, служећи достојно Творцу.

Слава: и ниње: Свехвална, пошто си родила Светлост Која свима даје светлост, Твојим материнским молитвама Њему, - одагнај таму мојих сагрешења, Чиста.

Кондак, глас 2.

Војсковође Божје, служитељи Божанске славе, старешине Анђела и наставници људи, иштите што је корисно за нас и велику милост, као војсковође бестелесних Сила.

Икос: Рекао си, Човекољубче, у Светом Писму Свом, да се многи Анђели радују када се један човек каје, Бесмртни. Стога се и ми, који смо у безакоњима, свагда усуђујемо да те као милосрдног молимо, Безгрешни Једини срцезналче, да се смилујеш на нас, и покажеш нам недостојнима умилење, Владару, и подаш нам опроштај грехова, јер Ти се за све нас моле војсковође бестелесних Сила.

Песма 7.

Ирмос: Јеврејски младићи у пећи смело згазише пламен, и огањ у росу претворише, кличући: Благословен си, Господе Боже за навек.

Као светлост показао си, Милостиви, невештаствено биће Твојих Анђела. Испуњаваних неисказаном Светлошћу, који непрестано кличу: Благословен си, Господе Боже за навек.

Пред Тобом стоје непрестано Ти служећи безбројни Анђели, а нису у стању да гледају лице Божанства, кличући: Благословен си, Боже за навек.

Слава: Речју Твојом Ипостасном, Господе, саздао си анђелску природу, а осветивши је божанским Духом, научио си је, Боже, да исповеда Творца за навек.

И ниње: Гледајући Три Лица, славимо Неописано Биће, Оца и Реч са Духом, кличући: Благословен си, Господе Боже за навек.

Песма 8.

Певајте Господа и величајте кроза све векове, Који се прославио на гори светој, и у купини огњем објавио Мојсију тајну Приснодјеве.

Подражавајмо анђелски живот, и окрилимо ум ка висини, и са њима невештаствено прославимо Господа и величајмо увек.

Хоровође небеског хора, који окружују Престо Славе, Анђели који се свагда налазе у Богу, певају и славе Те кроза све векове.

Слава: Клањамо се Тројици, Која ствара пламенове невештаственога огња Оних који на висини непрестано служе, и Која јавља Анђеле као духове, - Коју славимо кроза све векове.

И ниње: Певамо и славимо увек Господа Који се уселио у утробу Дјеве, и од Ње обновио древнога Адама на необичан и неизразив начин.

Песма 9.

Ирмос: Превазишла си природне законе, родивши Творца и Господа, и постала си свету Врата спасења, с тога Те, Богородице, непрестано величамо.

Непрестано величамо Тебе Христе, Који си на неисказан начин сјединио небеско са земаљским и начинио једну Цркву од Анђела и људи.

Анђели и Арханђели, Престоли, Власти и Господства, Начала и Силе, Херувими и Серафими, молите се са Богородицом за свет.

Слава: Тебе славимо, Тројице, Која си све створила из небића, и анђелске редове украсила, и Божанском Светлошћу обасјала творевину.

И ниње: Радуј се, света Богоневесто, радуј се Ти Која си вернима родила Светлост света. Радуј се заштито и окриље свих нас. Моли непрестано за нас Бога као Добротвора.