Популарни постови

субота, 9. април 2011.

Molitva sv. Naumu, iscelitelju bolnih




Tebi, ugodniče Boga živoga, Naume čudotvorče, koji si ispunio zakon Boga i Spasa našega Isusa Hrista i zadobio od Njega život večni, poklanjamo se sa ljubavlju, i tebi blagodarimo sa smirenjem, za premnoga tvoja čudodejstva kojima si pomagao nemoćnim ljudima i proslavio ime Gospoda Boga i Spasa svoga. Tebi verni slugo Boga i Spasa, dade se blagodat Svesvetoga Duha Božijeg, da bese izgoniš, bolne isceljuješ, nemoćne podižeš, da mučene tešiš i u svim nevoljama ljudima pomažeš.

Toga radi mi te, uistinu nedostojni, poštujemo kao sviralu duhovnu kroz koju se izliva sila i nebeska uteha onima kojima je potrebna, i sa slavoslovljem proslavljamo Tvorca koji darova tebi običnom čoveku takvu božanstvenu silu i dostojanstvo. I sada k tebi pripadamo, pravedniče i druže angela, prepodobni oče naš Naume, sa poklonima i umiljenjem, ne prestaj se moliti za sav rod hrišćanski, pravoslavni, pred prestolom Presvete, Jedinosuštne Trojice, za pravedne i za grešne, za sve koji su na vlasti, za sve koji u nevoljama stradaju, za episkope, jereje i đakone, za ktitore i priložnike svetog hrama našeg, za one koji dolaze i klanjaju se pred tvojim svetim moštima i svečesnim ikonama tvojim, za bolesne, i u veri usnule, za starce i mladiće, za djeve i matere. Svetitelju oče naš Naume, čoveče Božiji, pokrij neduge naše i isceli bolesti naše, molitvama tvojim.

Još se molimo, sada, i za sluge Božije (imena), koji stradaju od nemoći i nepodnošljivih neduga. Ako su se njima svezali radi greha svoga, ili roditelja svojih, ili srodnika svojih, i radi greha bolest ovu zadobili, posreduj, o, angelopodobni svetitelju, pred prestolom Gospoda koji te je proslavio, da greh prosti i nedug isceli. Ako je pak bolest ova dopuštena od Boga, po svetoj Božijoj reči: onoga koga Bog ljubi onoga i kažnjava, bije svakoga sina kojega prima, milostivo umoli Svemilostivog i Svedobrog Boga, da se smiluje ovim slugama svojim i da ne dopušta stradanje veće nego što oni to mogu podneti kao ljudi. Ljudi su telesni i ništavni, i nijedno stradanje se ne može podneti bez blagodati Boga koji nas ukrepljuje. Svetitelju, oče naš Naume, brzo nas usliši i isceli sluge Božije (imena) molitvama tvojim, da ne kažu neverujući: gde je Bog njihov?

O sveti, i prepodobni oče Naume, pokaži silu tvoju darovanu ti od Svemogućeg Gospoda, i na slugama i sluškinjama tvojim, koju si i do sada pokazivao na bezbrojnom broju bolesnih i nemoćnih, koji pripadaju tvojoj čestnoj raci i ikonama tvojim sa verom, pokajanjem i molitvama. Učini ih cele, zdrave dušom i telom, odagnaj i izgnaj iz njih pakosnika tela ljudskog - đavola. Ukrepi telo njihovo zdravljem i snagom, da bi se duša njihova mogla podvizavati, kajati i pripremati za Carstvo nebesko. Odagnaj od njih prevremenu smrt, da bi još, sa delima dobrim, ugađali blagom Bogu i milost Božiju stekli na Strašnom sudu.

Pomoli se, o preslavni Naume čudotvorče, za sluge svoje (imena), da im se oproste sagrešenja voljna i nevoljna, i da ih Gospod očisti Duhom Svojim Svetim od svake nečistote, tvojim svetim molitvama, oče naš Naume, da se i u njima proslavi Sveta Trojica, koja je tebe proslavila: Otac i Sin i Sveti Duh, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Tropar Sv. Naumu, glas 4.

Svet si ostavio, sveblaženi Naume, i prilepio si se Hristu; telo si raspeo, živeći po duhu. Pohitao si da se podvizavaš na apostolskom putu. U veru si ulovio mizijska neizmerna mnoštva. Zato i nas, izbavi od iskušenja, molitavama tvojim.