Популарни постови

понедељак, 31. октобар 2011.

Житије Преподобног Прохора Пчињског из пера упокојеног игумана манастира Оца Пајсија Хиландарца



Прохор је рођен у првој половини XI века у неком од села на Овчем Пољу, као једино дете имућних родитеља Јоакима и Ане. Послењихове смрти, као врло образован, школован младић, одрекавшисе свега наслеђа и световног живота посвећује се вери и Богу. Повлачећи се у усамљенички живот, у Нагоричким планинама нашао је станиште у једној пећини крај планинског извора, који и данас постоји поред храма Светог Ђорђа у Старом Нагоричину. Ту је провео 32 године живећи пустињачким животом, хранећи се биљем и корењем и дружећи се са животињама. Подвргавајући се најстрожијем испосништву и предајући се медитацијама, учвршћује себе у Вери и Богу.
Ловећи у тим крајевима, византијски војсковођа Диоген (управник Триадицијске области), гонећи рањену срну која је код Прохора нашла уточиште, сретне се са старим испосником, од кога се уплаши и почне бежати. Видовити старац позове га и рече му да иде у Цариград, где ће бити изабран за цара. Замоли га притом да га не заборави и да се понекад сети старца од пророштва великог.
Диоген убрзо постане Цар (Роман IV Диоген, 1068.-1071.), али заборави на пророка Прохора, па га овај у сну прекори. Цар потражи пустињака у пећини нагоричкој пред којом га је срео, али како га не нађе, подиже на томе месту храм и посвети га великомученику Георгију.
Ова црква и данас стоји у сред села Старо Нагоричане, али знатно измењена, као задужбина српског Краља Милутина, који ју је значајно обновио почетком XIV века.
Пророк се Диогену поново јави у сну и рече му да га потражи уз Пчињу, на планини Козјак, у пећини над којом спази белог орла. Са брда на коме се данас налази село Старац, некакав старац угледао је белог орла како надлеће једну пећину на Козјаку. Пронашавши у њој нетрулежно тело пустињаково, Цар нареди те се у златном окићеном ћивоту мошти Прохорове пренесу у нови храм Светог Георгија у Нагоричкој пустињи. Међутим, тело Прохорово три пута се враћало преко ноћи и испосницу на Козјаку, те Цар одлучи да га пренесе у Цариград. Али, ни то не учини, јер никаква сила не могаше подићи ковчег са земље, па Диоген коначно реши да га одатле не креће. Сагради ту, код испоснице једну малу црквицу, посвећену јеванђелисти Луки, у којој привремено почиваше тело пророково.
Одмах потом, на обали Пчиње подиже величанствени храм са пиргом и посвети га преподобном Оцу Прохору. Ковчег окован и украшен златом са моштима светитељевим Цар је положио у гробницу у олтарском делу храма, а светој обитељи новога манастира постави игумана и економа, и јеромонахе и монахе. Да би се манастир, кога одмах прозваше Свети Отац Прохор Пчињски, могао одржавати, Цар му подари многе метохе, са селима и имањима у околини.
Тако казује предање записано у житију Светог Прохора. Од самог подизања храма над гробом светитељевим, из чијих моштију непрекидно тече свето миро, стоји и опстојава манастир Светог Прохора Пчињског као неугасиви духовни и културни светионик ових крајева.
Свеноћно бденије у манастиру Преподобног Прохора Пчињског, 31.10.2007.
Света Литургија у манастиру Преподобног Прохора Пчињског, 01.11.2007.
Света Литургија у манастиру Преподобног Прохора Пчињског, 01.11.2007.
Литија око храма
Резање славског колача
Културно друштво Црквене општине Сурдулица ''Свети Ђорђе''
Кивот Преподобног Прохора Пчињског, 11. век
Испосница Преподобног Прохора Пчињског на планини Козјак
Преподобни Прохор Пчињски и византијски војсковођа Диоген
Манастир Преподобног Прохора Пчињског
Свети краљ Милутин. други ктитор манастира са моделом храма из 14. века
Источна фасада храма са олтарским апсидом из доба краља Милутина, 14. век
Врањски конак, 19. век
Црква Преподобног Прохора Пчињског, садашњи изглед, подигнута 1898.-1904. године, трудом српских војвода на челу са Недељком Ковачевићем, из Клиновца
Манастирски комплекс са конаком краља Петра I Ослободиоца (лево)
Манастирски комплекс
Унутрашњи изглед цркве
Плоча на конаку Јефтимија Марковића, 1891. година
Фасада цркве са уграђеном опеком на којој је крупно уписано име архиепископа Саве III у чије је време извршена обнова храма
Црква Преподобног Прохора Пчињског
Црква Преподобног Прохора Пчињског, данашњи изгелед
Манастир Преподобног Прохора Пчињског, данашњи изглед
Манастирска воденица, 19. век
Остатак дела цркве Пресвете Богородице, са живописом из 15. века
Живопис у олтарском делу цркве
Унутрашњи изглед цркве