Популарни постови

четвртак, 7. март 2013.

КАНОН КРСТУ ХРИСТОВОМ


глас 4.


Песма 1. 

Ирмос: Отворићу уста своја и напуниће се Духа, и реч ћу упутити Царици Матери, празноваћу весело, и певаћу с радошћу Њена чудеса. 

Свемоћни Крсте, хвало Апостола, тврђаво Преподобних, и знамење верних, славо Јерарха и Мученика, победо и прибежиште свих који Те славе. 

Крсте славни, показао си се четворострана сила, красота Апостола и снага Мученика, здравље болесних, васкрсење мртвих, подизање палих. 

Слава: Крсте Ти ми буди сила, снага и моћ, избавитељ и први заштитник против оних што војују на мене, штит и чувар, победе и потпора моја, увек ме чувајући и крилатећи. 

И ниње: Како си, Свебеспрекорна, угледала на крсту Свога Сина, мач туге зари се у срце Твоје, и у болу Ти си јадиковала ридајући. Али си одмах прославила силу Крста. 

Песма 3. 

Ирмос: Богородице, Ти живи и неисцрпни Изворе, оснажи духовно Своје прославитеље, сакупљене у празнични скуп, и у Својој Божанској слави удостој их венаца славе. 

Крсте, Преподобних оружије, дворезни мачу Христов, украсе врених, исцељење и помоћи болесних, и васкрсење умрлих, - славни. 

Крсте, показао си се темељ побожности, погубитељ демона, красота Цркве, погибао безбожника, посрамљење непријатеља на дан Суда. 

Слава: Живоносни Крсте, Ти ми буди снага, и победа, и штит и тврђава неосвојива, прогоњење демона, гашење рђавих помисли и очување ума мога. 

И ниње: Твој је Син, Дјево Владарко, поднео срамно распеће и неприличну смрт, али вазневши се, Он као бесмртан збаци противне вражије силе. 
Сједален, глас 8. 

На тајанствен начин у старини Исус Навин представи обличје крста, када крстолико рашири руке, Спаситељу мој, и стаде Сунце док победи непријатеље који су се супротставили Теби Богу, а сада зађе видећи Те на Крсту, док си разрушивши силу смрти, подигао са Собом сав свет. 

Песма 4. 

Ирмос: Божански Исус, Који седи у слави, на престолу Божанства, дође помоћу чистог посредништва и спасе оне што кличу: Слава Христе, моћи Твојој. 

Крсте Ти си четворострани свет и као трорезни мач, изображен од нас, сечеш тамне силе, - велико оружије Христово и непобедива победа свемоћна. 

Твоја висина, живоносни Крсте, бије владара ваздуха, и дубина целог понора убија змаја, а ширину изображава збацујући силом Твојом владара овог света. 

Слава: Када си био уздигнут, привукао си пале, подигао си природу земаљску, прославио си се заједно са престолом Божјим, Крсте, висино велика, мосте света, душу моју изведи брзо из дубине страсти. 

И ниње: Пречиста Дјево Богородице, Ти Која си крстолико раширила руке своје према Распетоме на крсту, и сада, Дјево, принеси молитве за све који Ти се са вером моле. 

Песма 5. 

Ирмос: Твоја Божанска слава запрепасти све и сва, јер си Ти свечедна Дјево имала у утроби Свевишњег Бога и родила вечног Сина Који дарује спасење свима који Тебе славе. 

Крсте, небеска лествице, наставниче усавршавања, Ти си, Христова висина и слава, лик Божји показан свету невидљивом и видљивом, једини славни. 

Крсте, обличје неизображеном Силом, освећење вода, очишћење ваздуха, освећење и просвећење свакога, знак јунаштва, и непроменљиви жезал Христов који противнике у земљу сатерује. 

Слава: Свемоћни Крсте, сруши безбожне непријатеље који Те мрзе и руже безумно, спали незнабошце и одстрани њихове насртаје; о, Крсте пресвети и Христоносни сачувај нас силом Твојом. 

И ниње: Царице Владарко свих, жезлом Сина Твога угуши устанак оних што руже и хуле крсну силу; дај снагу и очишћење, победу и помоћ благоверноме народу нашем православном. 

Песма 6. 

Ирмос: Празнујући овај Божански и свеуважени празник Богомајке, ходите, ви богомудри, запљескајте рукама славећи Бога који се родио од Ње. 

Крст је васрсење свих, Крст је поправка палих, умртвљење страсти и распеће тела, Крст је слава душа и светлост вечна. 

Крст је погубитељ непријатеља, Крст је рана и ропство непобожних, и моћ верних, дар побожних и прогонство демона. 

Слава: Крст је погибија страсти, Крст је прогнање рђавих помисли, Крст се показа као опробано разорење незнабоштва и као замка духовима нечистим. 

И ниње: Крст се подиже, и падају чинови ваздушних духова; Крст силази, и сви се безбожници запрепашћују видећи крсну силу као муњу. 

Кондак, глас 4. 

Ти Који си драговољно био подигнут на Крст, даруј милост Твоју новом живљу Твом Христе Боже, обрадуј силом Твојом православне хришћане, дајући им победу над непријатељима, имајући као савезника Твоје оружије мира, непобедиву победу. 

Песма 7. 

Ирмос: Богомудри непослужише више твари него Творца, већ храбро ступивши у огњено страшилиште радујући се певаху: Благословен си, преславни Господе и Боже Отаца. 

Неразумљиву Тројицу и Несливену, једну по природи исповедамо, Оца нерођеног и Сина рођеног и Светог Божанског Духа исходећег, Песмама славећи: Благословен је Бог Отаца наших. 

Незалазним мукама Твојим, Триипостасни, обасјај наше духовне очи, да бисмо гледали Твоју насуштаствену Трисветлу лепоту, која је несазнајна за људе и неприступачна за анђеле. 

Слава: Благи Боже, преславни и свемоћни, зрацима Светлости Твоје изведи из дубине палу душу моју, која се од Светлости благодатне отргла и у таму погрузила. 

И ниње: Ти Чиста, која си крстолико пружила руке ка Ономе Који је на дрвету крсном био раширио руке Своје, и подигао природу нашу, и умртвио непријатељске пукове, немој прерстати да се молиш. 
Песма 8. 

Ирмос: Невине младиће у пећи спасло је Богородичино Чедо, тада прасликовано, а сада делатно, подстиче сву васељену да Ти пева: Господа славите, ви дела, и узносите изнад свега кроза све векове. 

Врхунац Христових страдања, и лук, и оружије, и мач. Оружије непостидно, и сила непобедива, Христово подножје, и победа над непријатељима, знак Царства, жезел верних показао си се, крсте победоносни. 

Подигао си нашу палу природу, када Христос би распет, и васпоставио си је, висино Божанска, дубино неизречена, Ти си Христово знамење, Крсте пребогати и ширино неизмерна, и знамење, недокучиве Тројице, Животоношче. 

Слава: Уснама, душом и срцем целивајући Крст Господњи, ходите сада, подигнимо Га сви и величајмо, клањајући се заједно отпевајмо пречисту песму, кличући: Радуј се, велико богатство, Крсте украсе Цркве. 

И ниње: Дрво живота и спасења, Дрво бесмртности, Дрво знања, Дрво премило, нераспадљиво и неуморно; Крст троделни је Часно Дрво, јер носи лик Триипостасне Тројице. 

Песма 9. 

Ирмос: Сваки земнородни нека се разигра Духом просвећиван; а природа Бестелесних умова нека ликује, чествујући свештену светковину Богомајке, и нека кличе: Радуј се, Свеблажена, Богородице Чиста Приснодјево. 

Ко ће исказати, као што је писано, дела Твоја, моћ и чудеса, свеумилни Крсте. Ти си васкрсење мртвих, и сав си свет уздигао са собом, многожељени, када си био уздигнут ка Богу. 

Ослонац верних, Крст преблажени, знамење и похвала, Дрво свемоћно, Крст Христов велики и савршени, хвала Апостолима, потпора Преподобних, снага и моћ Мученика, победа и слава царева. 

Слава: Радуј се, Крсте, обличје неописано и знаменито, Дрво пребогато, страшно и свеблажено, радуј се, Крсте свесвети и свесилни, радуј се, чувару живота нашег, Крсте Господњи многослављени. 

И ниње: Часни Крсте, буди чувар душе моје и тела, обличјем својим демоне сатерујући, непријатеље разгонећи, страсти уништавајући, и дарујући ми благослов и живот и силу сарањом Светога Духа, и чесним молитвама Пречисте. 


МОЛИТВА КРСТУ ХРИСТОВОМ 

О славни и животворни Крсте Господњи, крвљу Христа Бога нашег освећени, и који си нас вечне смрти ослободио смрћу Онога Који је благоволео пострадати на Теби, Онога Кога сав народ тискаше да се дотакне, јер из Њега ислазаше сила и исцељиваше све. Ти си знамење победе над непријатељима нашим видљивим и невидљивим. Ти ћеш се јавити у часу Страшног Суда Христовог, Теби се смерно клањамо, са страхопоштовањем Те додирујем и с љубављу целивам приносећи сву молбу Распетоме на Теби, да ме Твојом силом што је у Теби исцели од недуга душевних и телесних, сачува од непријатеља видљивих и невидљивих, и на Суду Свом неосуђена постави са Своје десне стране. Да, животворни Крсте свети, Спаситељ умирући на Теби за људе умрле гресима, испусти дух Свој као човек, а Крв и воду источи из ребра, и помоћу ово троје, које је једно, и потребније од свега, Он изврши наше спасење: у славу Извора живих вода Бога Оца, и Себе од крви Девичанске оваплоћенога Бога Сина, и Бога Духа Светога Који оживљава дух људски, помози и мени да Њих Троје у Једном Божанству славим благодарношћу, беспрекорном вером примљеном од воде крститеља, и сигурном надом у причешћу Телом и Крвљу Господњом, и љубављу нелицемерном у покајању од духа скрушена; и не само у овом путном животу, као вода пролазном и испуњеном борбама и крвљу и који ишчезава као пара, него и у будућем блаженом, помогнуто силом Твојом, Крсте преблажени да прославим гледањем Верованог, наслеђем Очекиваног и наслађивањем Љубљеног, Једног у Тројици Бога, Славног у бесконачне векове. Амин.