Популарни постови

четвртак, 31. мај 2012.

БОЖАНСКИ ОГАЊ БЕСЕДА НА ДУХОВЕ


Када ви, браћо и сестре, случајно поменете да одлазите у цркву, нађу се особе које вас гледају помало с висине, а помало и с подсмехом, и у чуду се питају: шта ли је то што још увек понеког вуче вери, цркви и молитви? 


Исто су се тако питали људи шта је то гонило оне наше побожне сељаке и сељанке да пешаче по тридесет, по педесет и по сто километара до неког богомољачког молитвеног сабора, да на том сабору неуморно стоје на дугим богослужењима, певају духовне песме и слушају проповеди епископа, свештеника и мисионара по неколико дана и ноћи, и да се потом поново пешице враћају у своја далека села, пуне душе и пуног срца, утешени, охрабрени и као наново рођени. 


Питају се људи шта је то што понеког гони у манастир и на пут подвига и одрицања, кад је пут којим иде остали свет тако широк и кад живот у свету уме да буде тако угодан. 


Питају се тако понеки људи, јер сами нису имали прилике да осете онај бескрајни и свети мир који влада у души Божјег човека, јер им кроз душу још никада није прострујала радост додира с Богом и срце им још никада није захватио онај божански огањ за ко и је Спаситељ рекао: „Дошао сам да донесем огањ на земљу “ . 


А сваки онај кога нешто вуче молитви, који осећа жеђ за Богом, жеђ за правдом и за једним вишим и савршенијим животом, осетио је тај мир, и ту радост, и то горење срца, бар једном у животу. 


Било да му је приликом читања које надахнуте књиге или приликом слушања које надахнуте проповеди душу озарила радост сазнања о Богу, о души, о вечној правди и о вечном животу; било да је приликом молитве јасно осетио присуство Онога који је изнад и око нас, да су му од тога осећања грунуле сузе на очи и свака му реч молитве одјекивала до најдубљих дубина душе; било да је, док је страдао и био на ивици пропасти, осетио Божију тајанствену руку која га је у последњем тренутку истргла испод косе смрти и вратила у живот, 


Осетио је тада, онај свети трепет од Божје близине.
На души му је било светло, лепо, топло и лако. 
Сав му се свет учинио друкчијим, лепшим, радоснијим. 
Осетио је да му је свака твар постала блиска, рођена и мила. 
Зажелео је у т им тренуцима да притисне на груди сав свет, да подели ту своју радост са свима бићима, да их воли и да га она воле. 
Зажелео је да се тако осећа увек . 
Све што је дотада сматрао за вредно учинило му се јадно и ситно, Осетио је с вом душом где се налази право благо и готов је био да остави све и да се сав преда томе новом и једи н о вредном осећању. 


То су осећање понели у души свети апостоли када су на данашњи дан кренули у свет на проповед. Ништа их није могло задржати: ни породица, ни родни крај, ни страх пред туђим и непознатим земљама и туђим и непознатим људима; ни гоњења, ни исмејавања, ни шибања, ни каменовања, ни смрт. То благодатн о осећање радости и љубави које су носили у себи и које се преливало од изобиља хтело је да се излије на сав свет. Они га већ нису могли угушивати у себи, оно их је носило у победу над светом. 


То је исто осећање било обузело душу светог архиђакона Стефана, те није могао пожелити зла онима који су га засипали камењем, него се у љубави дирљиво молио за мучитеље: „Господе, не прими им ово за грех! “ 


То је благодатно осећање носио у срцу преподобни Серафим Саровски, те је свако биће ословљавао са радости моја ! 


Тај је огањ пламтео у души оног светитеља који је све твари називао браћом и сестрама и у усхићењу певао: 


„Слава Ти, Боже мој, са свима Твојим створењима, нарочито господарем и братом сунцем које освиће и обасјава нас светлом дана, и лепо је, и зрачи великим сјајем, и Твоја је, Свевишњи, слика и прилика. 


Слава Ти, Боже мој, због сестре наше месечине и због звезда које си створио сјајне, драгоцене и красне. 


Слава Ти, Боже мој, због сестре воде, која је веома корисна и понизна, и драгоцена и чиста. 


Слава Ти, Боже мој, због брата огња, којим ра светљујеш ноћ, и који је леп и пријатан, и моћан и јак... “ 


То је благодатно струјање Духа Светог носио у души и онај хроми руски поклоник који је с торбом на леђима (а она му је била све благо) и с молитвом у срцу ишао од манастира до манастира и записао о себи оне чудне речи: „Срдачна молитва ми је доносила толико радости да сам мислио да на земљи нема срећнијег човека од мене... Не само да сам то осећа о унутра, у души својој, него све што сам видео око себе имало је неки усхићени изглед и све је упућивало љубави и благодарењ у Бога: људи, дрвеће, биље, животиње; све ми је било као рођено... “ 


То је благодатно осећање пламтело у срцима светих апостола Луке и Клеопе када су, враћајући се из Емауса и сећајући се разговора са Спаситељем, говорили: „Зар нам није срце горело , док нам је говорио на путу! “ 


Ја сам уверен да и на овоме скупу има душа које су бар једном у животу морале осетити то горење срца. 


Јер шта би нас иначе вукло овамо, ако не сећање на те свете часове осећања Божје близине, на то радосно струјање Духа Светог у нама и жеља да то осећање поново доживимо? 


Нека би тај свети божански огањ и данас захватио наше душе и загревао срца наша добротом, љубављу и радошћу до века — А м и н. 


Текст преузет из књиге: 
Епископ Хризостом, 
ТИХИ ГЛАС , 
Београд, 1991