Популарни постови

уторак, 26. јул 2011.

ГЛАС ГОСПОДЊИ НА ВОДАМА ...



Глас Господњи на водама,
оглашава говорећи:
приђите, примите сви Духа мудрости,
Духа разума, Духа страха Божија,
Христа који се јавио.
Ово су речи црквене песме коју слушамо на дан светог Богојављења. На дан када се јавио Бог у телу ! На дан када се Бог представио свету и људима.
Хришћанска вера, за разлику од других светских вера и религија, има таквог Бога кога људи гледају својим очима. Бога, који није скривен иза облака, није скривен иза свештеничких или пророчких прича и објашњења. Нашег, хришћанског Бога, људи су видели на реци Јордану и много пута после тога, својим, телесним очима. Са нашим Богом, људи су разговарали, јели, ходали по овој земљи, плакали и радовали се.
На дан светог Богојављења, када је крштен Господ наш Исус Христос, откривена је људима велика тајна Тројединог Бога. Откривена је сва тајна хришћанства: Света Тројица.
Потпуно и савршено јављање Бога: Бог Отац се јавио као глас с неба, речима: "Ово је Син мој љубљени који је по мојој вољи" (Мт. 3,17), Бог Дух Свети као голуб и Бог Син као Богочовек Исус.
Имајући ово у виду Свети Оци рекоше: "Све у хришћанству бива од Оца кроз Сина у Духу Светоме".
Истина коју је Господ Исус Христос објавио свету Својим првим јавним делом, крштењем, јесте Света Тројица. Од тога почиње Његов богочовечански подвиг и јавни спасилиачки рад. Тек од крштења Христовог, знамо које Он. Он је: Бог Логос, Син Божији, које се оваплотио, да би људску природу и човека испунио свим оним што је божанско. Божанском Истином, Правдом, Љубављу, Светлошћу, Животом...
Крштавајући се у реци Јорадану од Светог Јована Крститеља, Господ на Самоме Себи, установљава прву Свету Тајну Његове Цркве. Свету Тајну крштења, којом и Он попут нас улази у свет. Показујући нам Својим примером, упућује и нас да се крштавамо ради опроштаја грехова. Он, који је једини безграшан, Својим крштењем спира прљавштину греха, свих оних који се касније препорађају водом и Духом у светом крштењу.
Освећујући воду Својим уласком, Господ Исус освећује целу природу. Људску и ону другу, поремећену и упрљану грехом првога човека и жене, наших прародитеља Адама и Еве. Тако и ми, када се крштавамо, спирамо са себе тај првородни грех, свлачећи са себе грешног човека и облачећи се у новог, очишћеног и умивеног, спремног да прими све друге свете тајне и Царство Божије.
Обнављајући савршени поредак у свету, Христос почиње своју божанску мисију међу људима, позивајући их на покајање.
Измирујући Бога и човека, Господ нас позива, да примимо благодати Царства Божијега - плодове Духа Светога. Мудрост, разум и страх Божији. Само са овим благодатним даровима, човек је спреман да уђе у тајне живота вечнога. Без ових особина човек је недовољан сам себи. Без Бога и Његових дарова, нема спасења!
Догађајем Богојављења, Бог установљава Нови завет са човеком. Објављујући Себе, Бог се показује човеку, који Га је чекао од дана када је, због греха, истеран из раја. Бог испуњава Своје обећање и даје свету Свога Јединороднога Сина, као највећи Дар роду људском.
Христос "једино ново под сунцем", јавља нам Се сваке године на овај дан. Јавља нам Се и поново нас позива да за Њим идемо. Његов Глас чуће се и ове године над свим водама света и у душама свих оних који у Њега верују.
Нека би смо и ми били једни од многих, који ће тога дана захватити од те Свете Воде и напити се Ње, као са Извора Воде Живе.
протонамесник Бранислав Чортановачки