Популарни постови

понедељак, 27. јун 2011.

АПЕЛ СВ.ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА СЕРБСКОМЕ РОДУ

Ја вас молим, браћо! И апостоли Христови више су молили него заповедали. У дирљивој посланици Филимону свети Павле Пише: “Иако имам власт у Христу да ти заповедим, ипак молим те ради љубави, ја, старац Павле, сужањ Исуса Христа!”. 

Тако вас сада и ја, старац Николај молим, браћо. 


Молим школоване да се не превазносе својом школом, а нешколоване да се не подништавају. Сви сте заједнички свршили највишу животну школу, универзитет мука и страдања. И то вас је изједначило и збратимило; 

Молим вас да се према браћи светски понашате, а не злобно и грубо. Енглези вас хвале као праве џентлмене, и ви то јесте. Но да ли сте џентлмени једни према другим, или се узајамно ружите и љуте ране позлеђујете место да лечите. Србин према Србину треба не само да је џемтлмен него и више од тога – брат. “Пред туђином се хвали, а брату се пожали”, каже српска пословица. 


Молим вас браћо, најзад, при растанку, да чините све што можете за част садашње генерације себи за пример, као што ми узимамо прошле српске генерације себи за пример. И не заборавите ову сељачку реч: 
Вера, слога и поштење, српско су спасење. 

Воскресеније Твоје Христе Спасе 
Ангели појут на небесјех, 
и нас на земљи сподоби 
чистим сердцем Тебе славити.