Популарни постови

субота, 14. мај 2011.

ARHIMANDRIT SOFRONIJE SAHAROV STARAC SILUANO POSLUŠNOSTI

Retko ko zna tajnu poslušnosti. Poslušan čovek je veliki pred Bogom. On je sličan Hristu koji nam je dao Sebe za obrazac poslušnosti. Gospod voli poslušnu dušu i daje joj Svoj mir. Tada joj je sve dobro i prema svima oseća ljubav.
Poslušan čovek svu svoju nadu polaže na Boga usled čega je njegova duša uvek u Bogu. Gospod mu daje blagodat Svoju. On njegovu dušu uči svakom dobru, dajući joj silu da istraje u dobru. On vidi zlo, ali ono ne dotiče njegovu dušu, jer je sa njim blagodat Svetoga Duha koja ga čuva od svakog greha. On se i u svetu lako moli Bogu.
Duh Sveti voli dušu poslušnog čoveka i ona brzo upoznaje Gospoda i dobija dar srdačne molitve.
Poslušan se predao volji Božijoj i zato mu je darovana sloboda i mir u Bogu. On se moli čistim umom. Međutim, gordi i neposlušni ne mogu da se čisto mole, makar se i mnogo podvizavali. Oni ne znaju ni kako deluje blagodat, ni da li im je Gospod oprostio grehe. Poslušni, pak, jasno zna da mu je Gospod oprostio grehe, jer u duši svojoj čuje Duha Svetog.

* * * * *

Poslušnost nije potrebna samo monasima, već i svakom čoveku. Čak je i Gospod bio poslušan. Gordi i samovoljni ljudi ne dopuštaju blagodati da živi u njima, i zato nikada nemaju mir u duši. U dušu poslušnog blagodat Duha Svetog lako ulazi i daje mu radost i spokojstvo.
Svi traže mir i radost, ali malo je njih koji znaju gde da ih nađu i šta je potrebno da bi se do njih došlo. Evo već 35 godina kako gledam jednog kaluđera koji je uvek veseo dušom i prijatnog lika, iako je već star čovek. To je zato što on voli poslušnost. Njegova duša se predala volji Božijoj i ni za šta ne brine. Ona je zavolela Gospoda i sagledava Ga.
Ko u sebi ima i najmanje blagodati, radosno se pokorava svakoj vlasti. On zna da Bog upravlja i nebom i zemljom i preispodnjom, njim samim i onim što se njega tiče - i svime što je u svetu - te je uvek spokojan.
Poslušni se predao volji Božijoj, ne bojeći se smrti. Njegova duša se navikla da živi sa Bogom i zavolela Ga. On je odsekao svoju volju, i zbog toga ni u duši ni u telu nema onu borbu koja muči nepokorne i svojevoljne.
Istinski poslušnik mrzi svoju volju, a voli svog duhovnog oca i zato dobija slobodu da se čistim umom moli Bogu. Njegova DUša slobodno, bez pomisli, sagledava Boga i nalazi mir u Njemu. On će brzo zadobiti ljubav Božiju zbog svog smirenja i po molitvama svog duhovnog oca.

* * * * *

Naš život je prost, ali mudar. Majka Božija je rekla prepodobnom Serafimu: "Nauči poslušnosti svoje monahinje. One koje sačuvaju poslušnost i smirenje, biće sa tobom i blizu mene".
Vidite kako je prosto spasti se. Ali, mudrosti se valja učiti dugim opitom. Ona se od Boga dobija za poslušnost. Poslušnu dušu voli Gospod, a kad je voli, daće joj sve za što Ga zamoli. Gospod i danas kao i ranije sluša naše molitve i ispunjava naše molbe.

* * * * *

Zašto su sveti oci stavili poslušnost iznad posta i molitve?
Zato što se od podviga bez poslušnosti rađa sujeta, dok poslušan čovek radi sve onako kako mu je rečeno i nema povoda za gordost. Osim toga, poslušan je odsekao svoju volju u svemu i sluša svog duhovnog oca, pa mu je um slobodan od svake brige i može čisto da se moli. Poslušnome je na umu samo Bog i reči starca, a um neposlušnog je zauzet raznim stvarima, uključujući i osuđivanje starca. Stoga on ne može da sagledava Boga.
Video sam poslušnika koji je strpljivo podnosio teško poslušanje. Gospod mu je dao srdačnu molitvu i plač za celim svetom. Iguman Andrej mu je rekao: "To ti je dato zbog poslušnosti".
Poslušnošću se čovek čuva od gordosti. Zbog poslušnosti se dobija molitva i blagodat Svetoga Duha. Eto, zato je poslušnost iznad posta i molitve.
Da su pali angeli sačuvali poslušnost, i dalje bi bili na nebu i pevali slavu Gospodu. Da je Adam sačuvao poslušnost, ne bi bio izgnan iz raja, a i njegovo potomstvo bi živelo u raju.
Ali i sada možemo pokajanjem da se ponovo uselimo u raj. Gospod nas mnogo voli i ne gleda na naše grehe, samo još kad bismo samo hteli da se smirimo i zavolimo neprijatelje.
Onaj ko ne voli svoje neprijatelje, neće imati mira pa makar se i u raju našao.