Популарни постови

субота, 2. април 2011.

Освећена икона Тројеручица у Новој Грачаници


Својом лепотом, градитељским неимарством а посебно украшена живописом еванђелског и црквено-предањског домостроја манастир Нова Грачаница сија сведочећи неизказану красоту светосавља – православља српског стила и искуства на простору американског континента.
На светог мученика Бонафатија ( 19. дец. 2010 ) 1. јан. 2011. године манастир Нова Грачаница је удомио чудотворну икону Тројеручице Богородице Хиландарске. Од овог чудесног дана наш манастир посвећен Покрову Пресвете Богородице биће сталнo обитавалиште ове велике светиње која је израђена по лику и подобију Њеном. Као што је животопис ове чудотворне Иконе препун чуда и изцељења која су се пред Њеним ликом дешавала тако би се могло рећи и овог пута да је ова светиња учинила чудо сабирајући верни народ под Своје многомилостиво окриље.

Живећи у времену обремењеном свакојаким пошстима и пороцима робујући овоземаљским светковинама славећи календарску нову годину по којој се рачуна животна колотечина ипак првог јануара у раним сатима манастирски храм се пунио верним народом. Милост и велика благодат ове Светиње дотакла је срца многих те велики манастирски храм постао је претесан да прими све који су долши да се поклоне и затраже помоћ од Пресвете Мајке која учини чудо великом светитељу Јовану Дамаскину излецивши му руку пред Њеном иконом и тако би прозвана Тројеручица.
Свету Архијерејску литургију су служили Њихова Преосвештенства владика новограчаничко-средњезападноамерицки Г.Г. Лонгин и владика кливландски Г.Г. Петар Руске Заграничне Цркве, архимандрит Методије игуман манастира Хиландара уз саслужење свих свештеника чикашког базена и осам ђакона.
По завршетку свете Литургије освећена је Икона Тројеручица а потом је влаика Лонгин одржао Слово у заиста посебном молитвеном надахнућу.
Трпеза љубави и свечани пригодни програм одржан је у великој сали где су појањем о мученичком Косову учешће узели и деца фолклорне групе Грачаница.
На свечаном банкету поред представника свих црквеношколских општина, представника свих националних и културних организација, представника медија и јавног информисања био је присутан и конзул Републике Србије који се обратио бираним речима о овом великом догађају за наш верни народ у Расејању.
Игуман Хиландара архимандрит Методије је први хиландарски игуман који је посетио Америку. Високопреподобни архимандрит у свом обраћању није крио одуешвљење колико је ова посета значила за нашу Светосавску Цркву на овим просторима a и у Отаџбини.
У току банкета примани су добровољни прилози за обнову Царске Лавре Хиландарске која je страдала у великом пожару. Срби су показали велико милосрђе и овом приликом а један од највећих приложника је био и господин Зоран Берић са породицом који је приложио 11 000 долара за ову Светињу. Нека Пресвета Богородица Својим заступништвом Сина Њеног узврати свима прилозницима закриљујући све Cвојим Покровом и милосрђем које сведочи и Њена изображена Трећа Рука на прекрасној Икони у нашем манастиру.